De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal veel sterker gegroeid dan eerder werd gepresenteerd. In reactie is de Dow Jones gestegen tot ruim boven de 18.000 punten. Volgens herziene data van de statistici in Washington is ’s werelds grootste economie in het vorige kwartaal, omgerekend naar een jaar, met 5% gegroeid. Een dergelijk percentage werd voor het laatst over het derde kwartaal van 2003 opgetekend. Eerder was voor het afgelopen kwartaal een bbp-groei van 3,9% gemeld. Economen hadden gemiddeld op een economische groei van 4,3% gerekend.
Het is het tweede achtereenvolgende kwartaal dat de economie zo goed presteert, want in de maanden april, mei en juni was de groei 4,6%.
Enthousiasme op Wall Street
Op de beurs werd het nieuws met enthousiasme begroet. De Dow Jones steeg al snel na opening tot boven de 18.000 punten, een niveau dat nooit eerder bereikt is. De graadmeter lijkt op weg naar het 36e slotrecord van het jaar.
De groei werd vooral aangewakkerd door hogere uitgaven van consumenten en in iets mindere mate ook door bedrijfsinvesteringen. De gezinsconsumptie was goed voor 2,2 procentpunt van de groei, terwijl investeringen 1,2 procentpunt toevoegden. Daarnaast nam de overheid 0,8 procentpunt voor haar rekening en droeg de internationale handel eveneens 0,8 procentpunt bij aan de groei.
‘Locomotief van wereldeconomie’
‘We zijn de locomotief van de wereldeconomie’, zei David Berson, hoofdeconoom van Nationwide Insurance tegen persbureau Bloomberg. Hij verwacht voor het vierde kwartaal een wat lager groeicijfer. Hoewel gewone Amerikanen profiteren van de gedaalde energieprijzen, vreest Berson dat de investeringen zullen inzakken. Bedrijven zullen naar verwachting veel minder geld in de schalie-oliewinning steken.
Analisten verwachten daarom niet dat de groei zich in het huidige tempo voortzet. Ze voorspellen gemiddeld een groei van 2,5% in het laatste kwartaal van 2014. Over heel 2015 wordt een groei voorzien van 3%.
Vertrouwen van Amerikanen
Volgens onderzoek van de Universiteit van Michigan is het sentiment onder Amerikanen nu beter dan het sinds januari 2007 is geweest. De vertrouwensindex is deze maand gestegen van 88,8 naar 93,6, wat aan de bovenkant van de verwachtingen is. De arbeidsmarkt draait steeds beter en de lagere prijs aan de pomp geeft eveneens vertrouwen. De relatief lage inflatie van 1,4% complementeert het positieve beeld.
Daar staat tegenover dat de huizenmarkt niet echt op gang lijkt te komen. Vandaag werd duidelijk dat de verkopen van nieuwe woningen in november terug zijn gezakt tot een naar het jaar omgerekende 438.000. Dat is het laagste niveau sinds juli.
Federal Reserve
Het feit dat de Amerikaanse economie goed draait, zal op termijn vermoedelijk leiden tot een verhoging van de rente. Beleidsmakers van de Federal Reserve signaleerden vorige week dat ze mogelijk midden volgend jaar een einde maken aan het nulrentebeleid. Het feit dat de inflatie nog altijd ruim onder de doelstelling van 2% beweegt, doet daar niets aan af. De centrale bank houdt de rente al sinds het najaar van 2008 op het historisch lage niveau om de economie te ondersteunen.
Bron: Financieel Dagblad, 24 december 2014
wachtwoord vergeten