Detroit's faillissement plan, een indrukwekkende wederopstanding

Een nieuw begin geeft je een heerlijk gevoel” zegt John Pottow, een faillissement expert aan de Universiteit van Michigan. Na jarenlange daling wat uiteindelijk resulteerde in faillissement, is één van Amerika’s grootste steden begonnen aan een wederopstanding. Steven Rhodes, een faillissement rechter keurde vandaag een plan goed dat Detroit haar schulden met $7 miljard verlaagd naar 11 miljard Dollar.

Detroit heeft een lange geschiedenis van slechte bedrijfsvoering maar de manier waarop het faillissement te lijf wordt gegaan is een voorbeeld van een efficiënte en doelgerichte aanpak. Binnen 16 maanden is Detroit weer uit het zogenaamde ‘Chapter 9′ , voornamelijk dankzij Kevyn Orr wie deze taak toegediend kreeg van de staat van Michigan. Onder overeenkomst gaan zowel werknemers als werkgevers er op achteruit op subsidies van o.a. de zorg.

Mr Orr heeft gezorgd dat de kunstcollectie van Detroit’s kunst instituut niet in handen is gevallen van de schuldeisers. Hiervoor is $816 miljoen opgehaald waarmee werknemers betaald kunnen worden en het eigendom van het museum is overgedragen van de gemeente naar een onafhankelijke vrijwilligersorganisatie.

Detroit is op weg terug naar glorie maar heeft nog een hele lange weg te gaan. Er zijn nog heel veel gebreken aan publieke voorzieningen en duizenden huishoudens zitten nog zonder water. Tevens zijn er ongeveer 84.000 verlaten en geruïneerde kavels met woningen, deze worden met ongeveer 200 stuks per week afgebroken en afgevoerd voor ongeveer $8.000 per kavel.

Bron: The Economist, 7 november 2014