Amerikaanse stad Detroit is niet langer failliet

In november werd het plan om de stad uit haar financieel penibele situatie te halen goedgekeurd door een Amerikaanse rechter. Daarvoor wordt ruim 7 miljard dollar (5,66 miljard euro) aan schulden kwijtgescholden en wordt er 1,4 miljard dollar opnieuw geïnvesteerd in de stad.

Detroit liet zich in 2013 failliet verklaren; het bankroet gold als het grootste ooit in de Amerikaanse geschiedenis. De stad vroeg bescherming aan tegen schuldeisers, die samen 13 miljard euro kregen van de stad. Die is vooral bekend om de grote automerken die er vandaan komen, zoals Ford, Buick, Cadillac en Chrysler.

Er wonen zo’n 700.000 mensen in de stad, dit aantal is sinds jaren weer aan het toenemen. De stad is bezig met een come back. Dat gaat verder gebeuren zonder crisismanager Kevyn Orr aan het roer. Op het moment dat het papierwerk rond is, zit zijn taak erop en nemen de burgemeester en de wethouders het weer over. ”De realiteit is dat de stad vooruitgaat en dat geeft me veel voldoening. De stad is voorbereid op een nieuw hoofdstuk”, aldus Orr.